Procedura de aplicare a etichetelor ODD (Obiective de Dezolvare Durabilă – Sustainable Development Goals) în procesul academic
Art. 1. Eticheta de ODD se poate aloca la fiecare disciplină în funcție de conținut. Dacă disciplina adresează explicit prin tematică unul sau mai multe obiective (target/ținte) din cadrul unui ODD atunci se poate propune alocarea etichetei. Se iau în considerare atât obiectivele globale cât și cele specifice, formulate la nivel național (vezi Anexa 1). Propunerea de alocare se face de către responsabilul disciplinei.
Art. 2. Dacă în cadrul unei discipline sunt tratate teme care se leagă de mai multe ODD-uri, se alege acel ODD, care are cea mai strânsă legătură cu disciplina respectivă.
Art. 3. Dacă o disciplină tratează tema dezvoltării durabile la modul general (de ex. prin prezentarea/introducerea cadrului general al dezvoltării durabile etc.) atunci se poate aloca eticheta generală de Dezvoltare Durabilă.
Art. 4. Pe baza verificării disciplinelor și a propunerilor făcute coordonatorul programului propune Consiliului Facultății alocarea a unui număr de ODD-uri la programul de studiu în cauză.
Art. 5. Verificarea și avizarea propunerilor de alocare a etichetelor ODD programelor de studiu este asigurată de Centrul Qualitas.
Art. 6. Propunerea de alocare a etichetelor ODD programelor de studiu este aprobată de către Consiliul de Administrație al UBB.
Art. 7. Pe baza aprobării etichetele ODD se afișează pe site-ul facultăților la programele în cauză.
Art. 8. Verificarea valabilității etichetelor se face anual la întocmirea fișelor de disciplină. În cazul unor schimbări acestea sunt semnalate și sunt parcurse etapele de la Art. 1-6. Centrul Qualitas va efectua auditări anuale aleatorii.
Anexa 1
Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă
(Sustainable Development Goals)
SDG[1] | ODD[2] | DESCRIERE[3] |
![]() |
![]() |
ODD 1 este compus din 7 obiective (targets) și 13 indicatori pentru a măsura progresul în eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context. ODD 1 urmărește eradicarea sărăciei extreme până în 2030, în prezent măsurată ca oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,25 USD pe zi (1.1). Celelalte obiective au în vedere reducerea cu cel puțin jumătate a numărului de bărbați, femei și copii de toate vârstele care trăiesc în pauperitate în toate dimensiunile acesteia, potrivit definițiilor naționale (1.2); implementarea sistemelor de protecție socială (1.3); asigurarea drepturilor egale la proprietate, servicii de bază, tehnologie și resurse economice (1.4); și dezvoltarea rezistenței la dezastre de mediu, economice și sociale (1.5). Obiectivele care țin de mijloacele de realizare a ODD 1 sunt: mobilizarea resurselor pentru a pune capăt sărăciei (1.a) și stabilirea cadrelor politice de eradicare a sărăciei la toate nivelurile (1.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 2 este compus din 8 obiective care trebuie atinse până în 2030 și 14 indicatori pentru a măsura progresul în eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile. ODD 2 urmărește eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente pe tot parcursul anului (2.1). Celelalte obiective au în vedere eliminarea tuturor formelor de malnutriție (2.2); productivitatea agricolă (2.3); asigurarea unor sisteme de producție alimentară durabile și a unor practici agricole rezistente (2.4); menținerea diversității genetice a semințelor, a plantelor cultivate și a animalelor domestice (2.5). Cele trei mijloace de realizare a obiectivelor includ abordarea restricțiilor comerciale și a manipulărilor din contextul piețelor agricole mondiale (2.a), al piețelor produselor alimentare (2.b) și al produselor derivate ale acestora (2.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 3 este compus din 13 obiective care trebuie atinse până în 2030 și 28 indicatori pentru a măsura progresul în asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă. ODD 3 urmărește reducerea mortalității materne (3.1); încetarea tuturor deceselor prevenibile sub cinci ani (3.2); combaterea bolilor transmisibile (3.3); reducerea mortalității prin boli netransmisibile și promovarea sănătății mintale (3.4); prevenirea și tratarea abuzului de substanțe ilicite (3.5); reducerea rănilor și deceselor provocate de evenimente rutiere (3.6); acordarea accesului universal la îngrijire sexuală și reproductivă, planificare familială și educație (3.7); realizarea unei acoperiri universale a sistemului de asigurări de sănătate (3.8); și reducerea bolilor și a deceselor cauzate de substanțe chimice periculoase și poluare (3.9). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: implementarea Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului (WHO) (3.a); sprijinirea cercetării, dezvoltării și accesului universal la vaccinuri și medicamente la prețuri accesibile (3.b); creșterea finanțării sănătății și sprijinirea forței de muncă din domeniul sănătății în țările în curs de dezvoltare (3.C); și îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie pentru riscurile globale pentru sănătate (3.D).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 4 este compus din 10 obiective care trebuie atinse până în 2030 și 11 indicatori pentru a măsura progresul în garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi. ODD 4 urmărește asigurarea învățământul primar și secundar gratuit (4.1); accesul egal la educație preșcolară de calitate (4.2); învățământ tehnic, profesional și superior la prețuri accesibile (4.3); creșterea numărului de persoane cu abilități relevante pentru succesul financiar (4.4); eliminarea oricărei discriminări în educație (4.5); alfabetizare și calcul universal (4.6); și educație pentru dezvoltare durabilă și cetățenie globală (4.7). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: construirea și modernizarea școlilor incluzive și sigure; extinderea burselor de studii superioare pentru țările în curs de dezvoltare; și creșterea ofertei de profesori calificați în țările în curs de dezvoltare.
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 5 conține 9 obiective și 14 indicatori pentru a măsura progresul în realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor. ODD 5 urmărește eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva tuturor femeilor și fetelor de pretutindeni (5.1); încetarea violenței și exploatării persoanelor de gen feminin (5.2); eliminarea practicilor dăunătoare, cum ar fi căsătoria infantilă, precoce, forțată și mutilarea genitală a femeilor (5.3); creșterea valorii îngrijirii neplătite și promovarea responsabilităților domestice partajate (5.4); asigurarea participării depline a femeilor la conducere și luarea deciziilor (5.5); și asigurarea accesului la drepturile universale în materie de reproducere și sănătate (5.6). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: promovarea drepturilor egale la resurse economice, proprietate și servicii financiare pentru femei (5.a); promovarea emancipării femeilor prin tehnologie (5.b); și adoptarea, consolidarea politicilor și aplicarea legislației pentru egalitatea de gen (5.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 6 este compus din 6 obiective care trebuie atinse până în 2030 și 11 indicatori pentru a măsura progresul în asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi. ODD 6 își propune: realizarea accesului universal și echitabil la apă potabilă sigură și la prețuri accesibile (6.1); să pună capăt defecării în aer liber, oferind acces la canalizare și igienă (6.2); îmbunătățirea calității apei (6.3), creșterea eficienței în tratarea apelor uzate și a reutilizării în siguranță (6.4), creșterea eficienței utilizării apei și asigurarea aprovizionării cu apă potabilă (6.5), protejarea și refacerea ecosistemelor legate de apă. Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: extinderea cooperării internaționale și sprijinului pentru consolidarea capacităților țărilor în curs de dezvoltare în activități și programe legate de apă și canalizare (6.a) și sprijinirea angajamentului local în gestionarea apei și a canalizării (6.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 7 este compus din 5 obiective care trebuie atinse până în 2030 și 6 indicatori pentru a măsura progresul în asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern. ODD 7 își propune realizarea accesului universal la energia modernă (7.1); creșterea procentului global de energie regenerabilă (7.2); dublarea ratei globale de îmbunătățire a eficienței energetice (7.3). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: promovarea accesului la cercetare, tehnologie și investiții în energie curate (7.a); extinderea și modernizarea serviciilor energetice pentru țările în curs de dezvoltare (7.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 8 conține 12 obiective care urmează să fie atinse până în 2030 și 17 indicatori pentru a măsura progresul în promovarea unei creşteri economice susţinute, deschisă tuturor şi durabilă, a ocupării depline şi productive a forţei de muncă şi asigurarea de locuri de muncă decente pentru toţi. ODD 8 își propune „creștere economică durabilă (8.1); diversificarea, inovarea și îmbunătățirea productivității economice” (8.2); promovarea politicilor de sprijinire a creării de locuri de muncă și a creșterii întreprinderilor (8.3), îmbunătățirea eficienței resurselor în consum și producție (8.4), ocuparea deplină și munca decentă cu salarii egale (8.5), reducerea substanțială a proporției tinerilor fără un loc de muncă, fără educație sau formare (8.6); , eradicarea muncii forțate, eliminarea sclaviei moderne și a traficului de ființe umane, și asigurarea interzicerii și eliminării celor mai grave forme ale muncii copiilor (8.7); dreptul la muncă și promovarea mediilor de lucru sigure și securizate pentru toți lucrătorii (8.8); promovarea turismului benefic și durabil, care creează locuri de muncă și promovează cultura și produsele locale (8.9); asigurarea accesului universal la servicii bancare, asigurări și alte servicii financiare (8.10). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: creșterea ajutorului pentru sprijinul comercial (8.a); dezvoltarea unei strategii globale de ocupare a forței de muncă pentru tineri (8.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 9 este compus din 8 obiective care urmează să fie atinse până în 2030, și 12 indicatori pentru a măsura progresul în construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei. ODD 9 își propune dezvoltarea de infrastructuri durabile, rezistente și inclusive (9.1); promovarea industrializării incluzive și durabile (9.2); creșterea accesului la servicii și piețe financiare (9.3); modernizarea tuturor industriilor și infrastructurilor pentru durabilitate (9.5); îmbunătățirea cercetării și modernizarea tehnologiilor industrial (9.6). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: facilitarea dezvoltării durabile a infrastructurii pentru țările în curs de dezvoltare (9.a); sprijinirea dezvoltării tehnologiei interne și a diversificării industriale (9.b); accesul universal la tehnologia informației și comunicațiilor (9.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 10 este compus din 10 obiective care urmează să fie atinse până în 2030, și 11 indicatori pentru a măsura progresul în reducerea inegalităţilor în interiorul ţărilor şi între țări. ODD 10 își propune reducerea inegalităților de venit (10.1); promovarea incluziunii sociale, economice și politice universal (10.2); asigurarea oportunităților egale, reducerea inegalității rezultatelor și eliminarea discriminării (10.3); adoptarea de politici fiscale și sociale care promovează egalitatea (10.4); reglementarea îmbunătățită a piețelor și instituțiilor financiare globale (10.5); o reprezentare sporită a țărilor în curs de dezvoltare în instituțiile financiare (10.6); facilitarea migrației și mobilității ordonate, implementând politici de migrație responsabile și bine gestionate (10.7). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: implementarea tratamentului special și diferențiat pentru țările în curs de dezvoltare (10.a); încurajarea asistenței pentru dezvoltare și investiții în țările cel mai puțin dezvoltate (10.b) și reducerea costurilor de tranzacție pentru remitențele migranților (10.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 11 este compus din 10 obiective care urmează să fie atinse până în 2030, și 14 indicatoir pentru a măsura progresul în dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile. ODD 11 își propune asigurarea accesului la locuințe sigure și la prețuri accesibile (11.1); asigurarea accesului la sisteme de transport accesibile și durabile (11.2), consolidarea urbanizării incluzive și durabile (11.3); protecția patrimoniului cultural și natural al lumii (11.4), reducerea efectelor adverse ale dezastrelor naturale (11.5), reducerea impactului orașelor asupra mediului (11.6); asigurarea accesului la spații verzi și publice sigure și incluzive (11.7). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: sprijinul legăturilor economice, sociale și de mediu pozitive între zonele urbane, periurbane și rurale prin planificarea minuțioasă a dezvoltării naționale și regionale (11.a); implementarea politicilor de incluziune, eficiență a resurselor și reducerea riscului de dezastre (11.b); sprijinirea țărilor cel mai puțin dezvoltate în construirea de clădiri durabile, utilizând materiale locale (11.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 12 conține 11 obiective care urmează să fie atinse până în 2030 și 13 indicatori pentru a măsura progresul în asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile. ODD 12 își propune implementarea Cadrului de 10 ani de programe pentru modelele de consum și producție durabile (12.1); realizarea managementului durabil și utilizarea eficientă a resurselor umane (12.2); înjumătățirea risipei alimentare globale pe cap de locuitor (12.3); realizarea unei gestionări ecologice a produselor chimice și a tuturor deșeurilor pe parcursul ciclului lor de viață (12.4); reducerea generării deșeurilor prin prevenție, reducere, reciclare și reutilizare (12.5); încurajarea companiilor să adopte practici durabile (12.6); promovarea practicilor de achiziții publice care sunt durabile (12.7); asigurarea pentru toată lumea a cunoștințelor relevante pe tema dezvoltării durabile (12.8). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și consolida capacitatea științifică și tehnologică de a se îndrepta către modele mai durabile de consum și producție; dezvoltarea și implementarea instrumentelor de monitorizare a impactului dezvoltării durabile (12.b); îndepărtarea distorsiunilor pieței, cum ar fi subvențiile pentru combustibilii fosili, care încurajează consumul risipitor (12.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 13 conține 5 obiective și 8 indicatori pentru a monitoriza luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor. ODD 13 își propune consolidarea rezilienței și a capacității de adaptare la dezastrele legate de climă (13.1); integrarea măsurilor privind schimbările climatice în politici și planificare (13.2); construirea cunoștințelor și a capacității de a face față schimbărilor climatice (13.3). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt implementarea Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (13.a); și promovarea mecanismelor de creștere a capacității de planificare și management (13.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 14 conține 10 obiective care urmează să fie atinse până în 2030 și 10 indicatori pentru a monitoriza conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. ODD 14 își propune prevenirea și reducerea semnificativă a poluării marine de toate tipurile (14.1); gestionarea și protecția durabilă a ecosistemelor marine și costale (14.2); minimizarea și gestionarea impactului acidificării oceanelor (14.3); reglementarea eficientă a pescuitului și eliminarea pescuitului excesiv, ilegal (14.4); conservarea a cel puțin 10 la sută din zonele costale și marine (14.5); eliminarea subvențiilor care contribuie la pescuitul excesiv (14.6); sporirea beneficiilor economice din utilizarea durabilă a resurselor marine (14.7). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: creșterea cunoștințelor științifice, cercetării și tehnologiei pentru sănătatea oceanelor (14.a); oferirea accesului pescarilor artizanali la scară mică la resurse și piețe marine (14.b); implementarea și aplicarea legislației maritime internaționale (14.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 15 este compus din 12 obiective care urmează să fie atinse până în 2030 și 14 indicatori pentru a monitoriza progresul în protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea şi repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate. ODD 15 își propune conservarea și refacerea ecosistemelor terestre și de apă dulce (15.1); eliminarea defrișării și refacerea terenurilor degradate (15.2); combaterea deșertificării (15.3); asigurarea conservării ecosistemelor montane (15.5); protejarea accesului la resursele genetice și împărțirea echitabilă a beneficiilor (15.6); eliminarea braconajului și traficului de specii protejate (15.7); prevenirea speciilor neautohtone, invazive pe uscat și în ecosistemele acvatice (15.8); și integrarea valorilor biodiversității și ecosistemelor în planificarea națională și locală (15.9). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: mobilizarea și creșterea semnificativă a resurselor financiare în scopul conservării biodiversității și ecosistemelor (15.a); finanțarea și stimularea gestionării durabile a pădurilor (15.b); combaterea braconajului și traficului global (15.c).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 16 este compus din 12 obiective care urmează să fie atinse până în 2030 și 23 indicatori pentru a monitoriza progresul în promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile. ODD 16 își propune reducerea tuturor formelor de violență (16.1); protejarea de orice formă de abuz a copiilor (16.2); promovarea statului de drept și asigurarea accesului egal la justiție (16.3); reducerea semnificativă a fluxurilor ilicite financiare și de armament (16.4); reducerea semnificativă a corupției și dării de mită în toate formele sale (16.5); dezvoltarea instituțiilor eficiente, responsabile și transparente la toate nivelurile (16.6); asigurarea luării deciziilor receptive, incluzive și reprezentative (16.7); extinderea și consolidarea participării țărilor în curs de dezvoltare în instituțiile de guvernare globală (16.8); asigurarea identității legale a tuturor (16.9); asigurarea accesului public la informații și protejarea libertăților fundamentale (16.10). Mijloacele de realizare a obiectivelor sunt: consolidarea instituțiilor naționale pentru prevenirea violenței și combaterea criminalității și terorismului (16.a); și promovarea și aplicarea legilor și politicilor nediscriminatorii pentru dezvoltarea durabilă (16.b).
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
ODD 17 este compus din 17 obiective și 25 indicatori pentru a monitoriza progresul în consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă. ODD 17 își propune mobilizarea resurselor pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor interne (17.1); implementarea tuturor angajamentelor de asistență pentru dezvoltare (17.2); mobilizarea resurselor financiare pentru țările în curs de dezvoltare (17.3); oferirea de asistență țărilor în curs de dezvoltare în atingerea sustenabilității datoriei (17.4); investirea în țările cel mai puțin dezvoltate (17.5); partajarea cunoștințelor și cooperarea pentru accesul la știință, tehnologie și inovare (17.6); promovarea tehnologiilor durabile în țările în curs de dezvoltare (17.7); consolidarea științei, tehnologiei și inovării pentru țările cel mai puțin dezvoltate (17.8); intensificarea ODD în țările în curs de dezvoltare (17.9); promovarea unui sistem comercial universal în cadrul OMC (17.10); creșterea exporturilor țărilor în curs de dezvoltare (17.11); eliminarea barierelor comerciale pentru țările cel mai puțin dezvoltate; consolidarea stabilității macroeconomice globale (17.12); consolidarea stabilității macroeconomice globale, inclusiv prin coordonarea politicilor și coerența politicilor (17.13); îmbunătățirea coerenței politicilor pentru dezvoltarea durabilă (17.14); consolidarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă (17.15); încurajarea unor parteneriate eficiente (17.16); încurajarea și promovarea parteneriatelor publice, public-private și ale societății civile eficiente, bazându-se pe experiența și strategiile de resurse ale parteneriatelor (17.17); consolidarea sprijinului pentru consolidarea capacităților pentru țările în curs de dezvoltare, pentru a crește semnificativ disponibilitatea datelor de înaltă calitate, la timp și fiabile (17.18); avansarea măsurătorilor adecvate ale progresului în domeniul dezvoltării durabile care să contribuie la produsul intern brut și să sprijine consolidarea capacității statistice în țările în curs de dezvoltare.
La nivel național, țintele specifice conform Agendei 2030 sunt:
|
![]() |
![]() |
Eticheta generală pentru Dezvoltare durabilă |
[1] Imaginile au fost preluate de la adresa https://knowODDs.jrc.ec.europa.eu/.
[2] Imaginile au fost preluate de la adresa https://dezvoltaredurabila.gov.ro/.
[3] Descrierile au fost elaborate pe baza: https://knowODDs.jrc.ec.europa.eu/, https://sdg-tracker.org/; https://www.undp.org/sustainable-development-goals, https://dezvoltaredurabila.gov.ro/.